Call a Spade a Spade
Perbaikan Diri adalah Proses Seumur Hidup
mt

Listening to Tuhan Jagakan Dia by Yuni Shara

Tuhan jagakan dia…
Dia kekasihku…
Kan tetap milikku…
Aku sungguh mencintai..
Sungguh menyayangi setulus hatiku♪♬

*Berasa sepatu (separuh-tua) denger lagu ini, tapi… tapi… ♥ =)) with abdul – Preview it on Path.

posted 3 days ago

Pesawat Buatan Habibie Terbang Perdana di Majalengka - Kompas.com

posted 4 days ago

Fadli Zon Library: Museum Versi Mini | My Piece of Paper

posted 5 days ago

Fadli Zon Library | Fadli Zon

"Harus dengan perjanjian" hmm…

posted 5 days ago

Tohirin: Nyamannya Perpustakaan Modern

posted 5 days ago

Makin Klasik Makin Asyik | Merah Putih

posted 5 days ago

Kebun Teh Majalengka Sensasi Lembang

Semoga bisa jadi referensi tempat wisata alam bagi anda yang berkunjung ke Majalengka ^^

posted 1 week ago
Pas download lagu, kepijit ga sengaja “fast download” padahal langsung dicancel tapi jadi sering nongol pop up mobogenie gini. Kalau di komputer kan bisa langsung diuninstall, lah ini di hpnya ga keinstall tapi nongol trus. Gimana cara hilanginnya? :’(
Help, ganggu banget :(( #mobogenie

Pas download lagu, kepijit ga sengaja “fast download” padahal langsung dicancel tapi jadi sering nongol pop up mobogenie gini. Kalau di komputer kan bisa langsung diuninstall, lah ini di hpnya ga keinstall tapi nongol trus. Gimana cara hilanginnya? :’(
Help, ganggu banget :(( #mobogenie

posted 1 week ago

Kesayangan yang Malang

Dari kecil sampai sekarang, mamah selalu memperhatikan setiap hal kecil tentang aku. Aku bisa menyebutnya perhatian yang special. Bagaimana tidak, sampai handuk dan seprai yang aku pakai pun selalu beliau bersihkan. (Bukan gamau nyuci sendiri, tapi selalu keduluan, mamah nyuci dua hari sekali, aku seminggu sekali: alibi, red).

Mungkin hal tersebut yang mempengaruhi gaya hidupku di kost-an. Dulu, duluuuuu sekali selama dua tahun lebih aku jadi anak kost, aku ga pernah nyuci handuk!!!! Bayangkan! Jorok ya? Tapi sikap tersebut di luar kesadaranku. Ketika di rumah, aku hanya tinggal memakai handuk bersih. Jadi aku samasekali tidak tahu kalau handuk itu harus dicuci (ini bukan karena malas ya, tapi benar-benar tidak tahu, entah cuek, entah polos, entah bego).  Aku tidak pernah menaruh perhatian pada handukku kecuali ketika hendak dipakai mandi. Sampai suatu ketika aku melihat iklan layanan kesehatan tentang pentingnya mencuci handuk 3 hari sekali. Barulah aku tersadar dan bertanya pada mamah. Jangankan 3 hari sekali, sekali dalam 2 tahun aja aku ngga. Hahaha. Segala puji bagi Allah yang selalu memberikan kesehatan padaku selama masa kuliah dulu dan telah mengingatkanku untuk mencuci handuk di tahun terakhir aku kuliah.

Terima kasih kepada salah satu stasiun televisi swasta yang telah melakukan promosi kesehatan untuk hidup sehat, sehingga aku tahu, bahwa bukan hanya kesehatan tubuh yang perlu dijaga tapi juga barang-barang di sekitar.

Handuk hijau kesayanganku selalu disimpan di kursi dan jarang sekali dijemur. Ketika tahu pentingnya mencuci handuk 3 hari sekali, akhirnya aku membawa handuk ganti dari rumah (tapi frekuensi nyuci handuk tetap seminggu sekali -kalau ingat-). Malangnya, setelah 3 tahun menemaniku di kost-an (walaupun diterlantarkan), sekarang dia hilang entah kemana. Minggu kemarin aku bawa ke Jakarta (keknya ketinggalan di jemuran kost-an neng). Mungkin sudah saatnya kita berpisah. Jangan menuntutku di akhirat kelak ya, handuk! Aku menyukaimu kok!

Pesan morilnya: Jangan terlalu bergantung pada orang lain, sekalipun dia adalah orang terdekat kita dan  belajar untuk lebih peka terhadap lingkungan sekitar.

Ini pengalaman konyolku selama jadi anak kost-an, kalau kamu?

P.S. 

Apa ini orang yang disebut sudah siap beribadah, whin? I am my mom’s lil princess =))

posted 1 week ago

55 AMALAN SUNNAH RASULULLAH

1. PANDANGAN MATA
Pandangan mata adalah anak panah iblis. Lihat bukan muhrim sekali saja. Lihat kali kedua akan hilang nikmat ibadah 40 hari. Tiada kusyuk.

2 MAKAN GARAM
Celup jari kelingking dalam garam, menghisapnya sebelum dan selepas makan. Garam adalah penawar paling mujarab keracunan dan boleh menghalang sihir.

3. MINUM TANGAN KANAN
Sentiasa minum memegang gelas dengan tangan kanan. Iblis minum dengan tangan kiri.

4. SESAAT DI JALAN ALLAH
Sesaat berdiri di jalan Allah lebih baik dari solat di depan hajarul aswad pada malam Qadar walaupun hanya sekadar “hai kawan ayuhlah kita solat”

5. LANGKAH KANAN
Masuk masjid kaki kanan, keluar kaki kiri. Masuk rumah kaki kanan, keluar rumah kaki kiri. Masuk tandas kaki kiri, keluar kaki kanan.

6. MAKAN TIGA JARI
Nabi s.a.w makan kurma dengan 3 jari iatu jari ibu, telunjuk dan hantu. Kita makan nasi kalau susah bolehlah dengan 3 suapan pertama ikut sunnah.

7. JAMINAN ALLAH
3 orang mendapat jaminan Allah iaitu orang yang memberi salam sebelum masuk rumah, orang yang keluar ke masjid dan orang yang keluar ke jalan Allah.

8. GUNTING BULU
Apabila lelaki dan perempuan tidak menggunting, mengemas bulu kemaluan dan ketiak selama 40 hari, maka iblis akan bersarang dan berbuai di situ.

9. JANGAN BERSIUL
Jangan bersiul kerana sewaktu mula-mula dibuang ke dunia, iblis mengembara sambil bersiul-siul dan orang yang bersiul itu adalah penghibur iblis.

10. CARA POTONG KUKU TANGAN
Mula dari jari telunjuk yang kanan terus ke kanan sampai kelingking kanan, disambung dari kelingking kiri ke ibu jari kiri hingga ibu jari kanan.

11. CARA POTONG KUKU KAKI
Mula dari kelingking kanan ke sebelah kiri sampai kelingking sebelah kiri.

12. PANJANG LENGAN BAJU
Panjang lengan baju Rasulullah SAW adalah hanya sampai pergelangan tangan sahaja.

13. PAKAIAN KESUKAAN
Pakaian kesukaan Rasulullah SAW adalah gamis iaitu baju labuh atau kurta.

14. BERSIWAK
Jika didahului dengan bersiwak (bersugi), satu kali anda bertasbih maka Allah hitung 70 kali bertasbih. Jika bersolat akan dihitung 70 kali solat.

15. DOA DALAM SUJUD
Saat yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah ketika bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya.

16. ADAB DI TANDAS
Masuk tandas kaki kiri, pakai alas kaki dan tutup kepala.

17. ADAB MAKAN
Hendaknya menghindarkan diri dari kenyang yang melampaui batas. Sepertiga makanan, sepertiga minuman dan sepertiga lagi untuk bernafas.

18. TIGA JENIS ORANG
3 jenis orang yang tidak akan dipandang oleh Allah SWT pada hari kiamat iaitu orang tua penzina, Raja yang berdusta, orang miskin yang sombong.

19. PAKAI MINYAK WANGI
Memakai minyak wangi adalah Sunnah maka pakailah terutama ketika hendak bersolat, ke masjid atau ke mana sahaja.

20. AMBIL WUDUK SEBELUM TIDUR
Gosok gigi dan ambil wuduk sebelum tidur malam kerana menjadi amalan yang sangat dirahmati dan menghindar gangguan iblis dan syaitan.

21. CINCIN PERAK
Pakai cincin perak di kelingking kanan atau kiri. Akan mendapat pahala Sunnah berterusan selama memakainya.

22. SOLAT FARDHU DI MASJID
Nabi SAW tidak pernah solat fardhu di rumah. Setiap langkah kanan ke masjid akan diangkat satu darjat dan langkah kiri akan dihapus satu dosa.

23. PAKAI CELAK
Gunakan celak ismid (dari galian) kerana ia menguatkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata. Setiap malam dicalit tiga kali pada mata kanan dan kiri.

24. PANJANG PAKAIAN
Panjang pakaian , jubah atau seluar seorang muslim adalah antara setengah betis dan tidak melebihi buku lali .

25. SOLAT FARDHU BERJEMAAH
Solat fardhu berjemaah di masjid dibayar 27 kali lipat dari solat sendirian di rumah. Jika anda waras dan sempurna akal, di manakah anda akan solat?

26. MENGUAP
Menguap adalah dari syaitan. Bila rasa hendak menguap, tahanlah atau tutuplah mulut dengan belakang tangan kerana syaitan akan masuk melalui mulut.

27. MENYIMPAN JANGGUT
Memotong misai dan menyimpan janggut. Lebih afdal dengan jambang sekali. Diberi pahala amal berterusan selama menyimpannya.

28. JANGAN MENGHADAP KIBLAT KETIKA BUANG AIR
Jangan menghadap / membelakang Kiblat ketika buang air kecil / besar. Dibolehkan bila dalam bangunan, itupun kalau terpaksa.

29. WARNA PAKAIAN RASULULLAH
Disunatkan memakai pakaian berwarna putih kerana Rasulullah SAW menyukai pakaian berwarna putih.

30. POSISI TIDUR
Posisi tidur yang dianjurkan ialah mengereng di atas rusuk kanan, muka dan badan mengadap kiblat dan tapak tangan kanan di bawah pipi.

31. MINUM LEPAS MAKAN
Lepas makan nasi jangan terus minum. Tunggu sebentar anggaran selama berjalan 40 langkah barulah minum.

32. TIDUR SEBELUM ZOHOR
Tidur sebentar sebelum Zohor kerana ianya membantu ibadah di malam hari dan bangun sebelum gelincir matahari untuk solat Zohor.

33. BERDIRI HORMAT
Rasulullah SAW membenci perbuatan orang bangun dari tempat duduk dan berdiri memberi hormat apabila baginda lalu atau masuk ke suatu majlis.

34. PAKAIAN BERWARNA
Dilarang memakai pakaian warna kuning kemerahan seperti yang dipakai oleh sami Hindu / Buddha khususnya bagi lelaki.

35. MAKAN DENGAN ORANG MISKIN
Rasulullah SAW suka memberi makan atau makan bersama orang miskin. Jika kita makan bersama orang miskin, hendaklah kita mendahulukan mereka.

36. MENU RASULULLAH
Rasulullah SAW membuka menu sarapannya dengan segelas air sejuk yang dicampur dengan sesendok madu asli.

37. PEMBERIAN YANG TIDAK BOLEH DITOLAK
Ada 3 pemberian yang tidak boleh ditolak iaitu bantal, minyak wangi dan susu.

38. KETAWA RASULULLAH
Ketawa Rasulullah SAW hanyalah senyuman.

39. MINUMAN RASULULLAH
Minuman yang paling disukai oleh Rasulullah SAW adalah minuman yang manis dan dingin.

40. HISAP AIR DALAM HIDUNG
Ketika membersihkan diri setelah bangun tidur jangan lupa menghisap air ke dalam hidung 3x kerana syaitan bermalam dalam lubang hidung.

41. BERI MAKAN ANAK YATIM
Nabi SAW suka memberi makan anak yatim. Sesiapa yang duduk makan bersama anak yatim dalam satu bekas, syaitan tidak akan menghampiri bekas tersebut.

42. LARANGAN PAKAI CINCIN
Dilarang memakai cincin di jari telunjuk dan jari tengah.

43. BANGUN TIDUR
Nabi SAW bangun tidur lalu duduk seraya mengusap muka dengan telapak tangan agar hilang ngantuknya dan membaca doa bangun tidur.

44. KONGSI MAKANAN
Jangan kedekut berkongsi makanan. Nabi SAW suka makan makanan yang banyak tangan memakannya.

45. 4 RAKAAT SEBELUM ZOHOR
Solat 4 rakaat setelah gelincir matahari sebelum zohor. Saat itu pintu langit dibuka untuk menerima amal soleh dan tertutup ketika solat zohor.

46. ISTIGHFAR
Nabi SAW beristighfar kepada Allah mohon keampunan dosa dan bertaubat setiap hari lebih dari 70 kali.

47. JANGAN MENCACI MAKANAN
Jangan mencaci makanan. Jika suka, makanlah , jika tidak suka biarkan sahaja.

48. APABILA BERTAMU
Apabila bertamu, jangan berdiri memberi salam di depan muka pintu tetapi dari sisi agar terpelihara pandangan dari melihat terus ke dalam rumah.

49. JAWAB SALAM DALAM TANDAS
Tidak diperkenan menjawab salam ketika di dalam tandas kerana ada lafaz Allah dalam kalimah jawab salam. Cukup dengan berdehem atau isyarat suara.

50. MAKANAN PANAS
Rasulullah SAW melarang meniup makanan panas. Hendaklah biarkan sejuk sedikit hingga mudah untuk dimakan.

51. GILIRAN MINUM
Jika berkongsi minum dalam satu bekas atau botol, hendaklah memberi giliran minum yang berikut kepada orang yang di sebelah kanan.

52. 3 AMAL
Nabi SAW menasihati jangan meninggalkan 3 amal iaitu puasa 3 hari sebulan (afdal 13,14,15 hb Hijrah), solat Dhuha dan solat sunat Witir.

53. JANGAN TIDUR MENIARAP
Jangan tidur meniarap kerana ia adalah posisi tidur ahli neraka dan yang dibenci Allah.

54. CARA PEGANG MISWAK
Miswak dipegang dalam keadaan jari kelingking dan ibu jari di bawah miswak dan jari lain di bahagian atas.

55. DUA RAKAAT SEBELUM SUBUH
Dua rakaat sunat sebelum solat fardhu Subuh itu adalah lebih baik dari dunia dan segala isinya….

Sebarkan…spya lbh ramai lg yg mengamalkn sunnah…jom amal sunnah nabi!!

— Mengingatkan kita banyak hal (via choqi-isyraqi)
posted 1 week ago with 978 notes
via choqi-isyraqi and kisahsukaduka